Naděje a porozumění u kulatého stolu

Setkání zaměřené na podporu, edukaci a osvětu v oblasti života s celiakií, ale i výstupy roční práce s design studiem, ukázalo, jak důležité je vzájemné porozumění a respekt.

Pardubice, 31. května 2024 – Projekt Bez lepku po Česku uspořádal inspirativní a emocemi nabitý „Kulatý stůl s celiaky“. Toto setkání, zaměřené na podporu, edukaci a osvětu v oblasti života s celiakií, ale i výstupy roční práce s design studiem, ukázalo, jak důležité je vzájemné porozumění a respekt. Akce proběhla pod záštitou náměstkyně hejtmana pro oblast zdravotnictví Pardubického kraje Michaely Matouškové. Měla dopolední blok pro uzavřenou skupinu a odpolední blok pro veřejnost.

Dopoledne se setkali zástupci z různých míst a organizací po celé ČR. Anna Klímová za Bezlepkářky, Michal Bíza za PPINK Pardubice podnikatelský inkubátor, Jana Zahradníková nutriční terapeutka a Veronika Kučová (ta přivezla překrásný a chutný bezlepkový dort až z daleké Kroměříže), Martina Rýznarová znalec v Instagramové vodě se značkou Mlsám bez lepku, Daniela Staňková nutriční terapeutka ze služby TANDEM3, Tereza Komárková rodinná terapeutka ze služby TANDEM3, zástupce MPSV za Podporujeme inovace Václav Lintymer, Ivana Bezstarosti ředitelka EDDA, z.ú., David Novák za design studio Pábení, peer konzultantky Věra Býmová a Helena Lorenc, Petra Srdínková za Celiakub Pardubice.

Paní Michaela Matoušková v úvodním slově zdůraznila důležitost péče o osoby, které se cítí být vyřazeny z běžné společnosti a poděkovala za tuto iniciativu a inovativní přístup. „Musíme dát šanci všem lidem žít normální běžný život,“ uvedla.

Projekt Bez lepku po Česku by nevznikl bez oddaného týmu a neustálé vzájemné komunikace. Hlavní ambasadorka projektu paní Renata Kašparová vnesla do projektu své nadšení a naději, že si lidé budou vzájemně naslouchat a respektovat své potřeby. Podělila se o svůj osobní příběh s vývojem projektu: „Nejdříve jsem chtěla pouze mobilní aplikaci, kde by byla vybraná místa pro celiaky k bezpečnému stravování. Ale pak jsem si uvědomila, že potřebuji ještě něco více, aby byla pomoc komplexnější. V rámci projektu jsme složili tým z peer konzultanta, psychoterapeutky a certifikované nutriční terapeutky se specializací na potravinové alergie. Tento tým pomohl zaregistrovaným klientům s celiakií najít klid a jistotu, že to zvládnou.“ Tím vznikla služba TANDEM3. U této služby věříme v další vývoj, dodala.

Jedním z nejdojemnějších momentů akce byla prezentace terapeutické hračky „Cecilka“. Tato hračka, vytvořená speciálně pro děti s celiakií, slouží jako nový člen rodiny, který pomáhá dětem přijmout svou diagnózu a cítit se normálně. „Cecilka je skvělým pomocníkem, především pro děti a rodiny, kde se nově tato diagnóza objeví. Děti si nemyslí, že jsou špatné nebo rozbité, ale že mají prostě jenom nového člena rodiny,“ vysvětlila s úsměvem psychoterapeutka Tereza Komárková, která rovněž stojí za vývojem Cecilky a krásně umí pracovat s její rolí v rodině i pro celiaka samotného.

Paní Michaela Matoušková poděkovala všem přítomným za jejich úsilí a označila projekt za geniální a nesmírně prospěšný pro celou naši společnost, která se stále učí, jak nediskriminovat kohokoli jiného. „Projekt Bez lepku po Česku považuji za nesmírně smysluplný, protože přináší naději a porozumění pro všechny,“ dodala.

Akce „Kulatý stůl s Celiaky“ se setkala s obrovským zájmem a pozitivními ohlasy. Paní Matoušková vyjádřila své nadšení nad další spoluprací s pořadateli a těší se na budoucí společné projekty.

Odpolední blok byl již otevřen pro širokou veřejnost. Prohloubení znalostí a otázky k tématu.

Mezi pozvanými hosty byly: MUDr. Petronela Tomčová z centra Prenet, Eva Toman Rousová se značkou EATfit, Jana Zahradníková nutriční terapeutka s Veronikou Kučovou s dobrotami ze Sladké Alchymie.

Závěr setkání uzavřela paní ředitelka společnosti EDDA, z.ú, paní Ivana Bezstarosti. ,,Když jsme podávali projekt netušila jsem, jak velký dopad toto téma může mít. Jsem pyšná na to, že tým odvedl takový kus práce a že se podařilo i díky podpoře Podporujeme inovace a designerskému vedení metodou HCD, společnosti Pábení vytvořit tak krásné věci a pomoci tam, kde je třeba.

Všechny výstupy projektu budou průběžně doplněny na webové stránce www.bezlepkupocesku.cz.

Za skvělé občerstvení #glutenfree #lactosefree, děkujeme Jídelna Pohanka.


Renata Kašparová
Autorka projektu Bez lepku po Česku
Email: bezlepkucr@gamil.com
Telefon: +420 776 759 744