Jaké to bylo na ROCK FOR PEOPLE?

Naše mise na ROCK FOR PEOPLE: osvěta bezlepkovému stravování a ,,nejen“ celiakie

Na letošním ročníku rockového festivalu ROCK FOR PEOPLE jsme se zúčastnili s jasným cílem: šířit povědomí o bezlepkové stravě a celiakii. Tento populární festival, který láká tisíce návštěvníků z celé České republiky i zahraničí, nám poskytl ideální platformu pro naši misi. Co víc si přát. Za tento prostor velmi děkujeme Radce Hájkové, která stála velmi o to, aby toto téma bylo vyneseno na rockové půdě.

Ano, mělo to velký smysl.


Osvěta o celiakii a bezlepkové dietě

Celiakie je autoimunitní onemocnění, které postihuje přibližně jednoho z každých 100 lidí na světě. Lidé s touto diagnózou musí dodržovat celoživotně přísnou bezlepkovou dietu, aby se vyhnuli zdravotním problémům spojeným s konzumací lepku. Naše osvětová kampaň byla zaměřena na zvýšení povědomí o této nemoci, jejích příznacích a důsledcích, stejně jako na důležitost bezlepkové stravy. Jde o komunikaci s lidmi, kteří o této dietě nic nevědí nebo ji bagatelizují.

,,Vždyť je to jen DIETA, ty z toho naděláš“.

Na našem stánku Bez lepku po Česku jsme rozdávali informační letáky, poskytovali poradenství a odpovídali na dotazy návštěvníků. Kromě toho jsme měli připravené ukázky i ochutnávky bezlepkových potravin a receptů, které jsme s radostí sdíleli s každým, kdo projevil zájem. Co se velmi opakovalo a jaký byl zájem? Lidé se ptali hlavně na téma jako takové, zajímali se o to, jak uvařit kamarádovi či někomu v rodině bez lepku i laktózy, jaké sociální kanály a účty mohou sledovat, na koho se v rámci ČR mohou obrátit v rámci podpory. Nešlo však jen o dotazy k vaření, ale také o pochopení, jak se celiak může cítit. POCHOPENÍ je to správné slovo, které se velmi opakovalo. Celiaci samotní se radovali, že mají náš stánek tak nějak pro sebe, mohou ochutnat a nemusí se bát, že by u nás došlo ke kontaminaci, mohou si s námi jen tak popovídat o radostech i starostech žití s bezlepkovou dietou. Zajímali se o tipy, kde se přímo na festivalu mohou bezpečně najíst. Všechny jsme také seznámili s výstupy našeho projektu a pobavili se o dalších možnostech spolupráce a vzájemného propojení a podpory. Už teď víme, že tento prostor posunul téma do dalších rozměrů a nabídl možnosti, s kterými jsme jako tým nepočítali. Ano, v propojování je síla.

Na stánku jste se mohli potkat s našimi partnery, kteří nás podpořili svým osobním časem nebo dobrotami bez lepku. Ing. Jana Lukešová majitelka BAZALKY v Hradci Králové, doplnila stánek o domácí čerstvé bagetky a pečivo v mnoha podobách. Lahodně, tak jak to Bazalka umí. Martina Rýznarová influencerka Mlsám bez lepku, ta se stala přední ,,informátorkou“ mladým lidem. Jaké to je žít s bezlepkovou dietou, na co si dát pozor a jak se podpořit vzájemně v rámci partnerských vztahů. Sdílení osobních zkušeností a peer (mentorská) podpora. Petra Srdínková předsedkyně klubu pro celiaky Celiaklub Východní Čechy, mluvila nejen o činnosti klubu, ale o dalších možnostech, jak se zapojit v rámci klubů po celé ČR. Martin Jehlička jednatel CUGU s.r.o. představil bezlepkové novinky z Nizozemí na českém trhu a mluvilo se také o tom, jak zásadní je číst složení potravin a co vše potraviny bez lepku obsahují.


Interakce s návštěvníky

Naše účast na ROCK FOR PEOPLE nebyla jen o šíření informací, ale také o interakci s návštěvníky. Mnoho lidí, kteří se zastavili u našeho stánku, mělo vlastní zkušenosti s celiakií nebo znali někoho, kdo touto nemocí trpí. Sdílení příběhů, rad a tipů nám pomohlo vytvořit silný pocit komunity a vzájemné podpory.

Někteří návštěvníci byli překvapeni, kolik možností bezlepkového stravování je dnes k dispozici a ocenili naše úsilí o zlepšení jejich festivalového zážitku. Navíc jsme se setkali s několika lidmi, kteří po návštěvě našeho stánku poprvé zjistili, že by jejich zdravotní potíže mohly souviset s celiakií a rozhodli s tím naložit po své ose ve spojení s lékaři.


Zjištění, zda se celiak nají na festivalu

Co myslíte? Může se lehce celiak mimo domov najíst? Kromě osvětové činnosti jsme měli za úkol zjistit, jaké jsou možnosti stravování pro celiaky na takovém velkém festivalu. Byli jsme příjemně překvapeni, když jsme zjistili, že mnoho stánků a food trucků nabídlo bezlepkové varianty jídel. Bylo zřejmé, že povědomí o celiakii a bezlepkové dietě se zvyšuje, a že pořadatelé festivalu si uvědomují důležitost nabídky rozmanitého a bezpečného jídla pro všechny návštěvníky.

Našli jsme různé bezlepkové pochoutky, od burgerů a pizz až po zmrzlinové dezerty a občerstvení. Každý stánek, který nabízel bezlepkové možnosti jsme důkladně prozkoumali a ověřili, že dodržuje správné postupy při přípravě jídla, aby se zabránilo křížové kontaminaci. Ostatně k tomu máme manuál, který jsme mnoha gastro podnikům představili. Toto je naše cesta a my víme, že má velký smysl.

Jste také pořadatelé, produkční, organizátoři akcí, festivalů a chcete se stát místem, které je #glutenfree friendly? Dejte nám TIP nebo o sobě vědět na bezlepkucr@gmail.com. Rádi to vše s vámi probereme a provedeme tématem.

Naše TOPky na ROCK FOR PEOPLE

Bistro Čejka, rodinné řeznictví s tradicí. Leoš, Honza a Ondra pro vás nachystali masové pochoutky v podobě trhaného masa v bagetě od Bazalky, domácí gulášovou polévku s kusy božsky měkkého masa, pro ranní nedočkavce vyprošťovák s názvem česnečka aj.. Tahle parta s námi rozjela podporu pro celiaky i pro SK SLAVIA PRAHA a téma bez lepku jim není cizí. Berou každou intoleranci vážně.

Bramborový táta, to je parta kluků, kteří k tématu celiakie vědí mnoho. Nadšenci, kteří si suroviny a vše míchají po své ose. Nevoní jim chemie a jiné zbytečnosti, které do jídla nepatří. Pak už je to jen krůček k tomu umět vařit i pro #glutenfree partu. Hlídejte si je, bude vám u nich chutnat, na 100%.

Na kopečku kopeček , zmrzlina na kolečkách v podobě sorbetu, která vás ochladí, když to zrovna potřebujete.

OLA KALA VAN, tohle je neskutečná pecka z jiné země. Jakub se svojí rodinou gastroprostředím hodně žijí a o celiakii vědí mnoho. ,,Tatínek má celiakii, a tak tomu hodně rozumíme“, prozradil nám Jakub na místě. Je to pro nás na takovém festivalovém místě, jako když najdete poklad. Stánek bez lepku, laktózy a ještě u toho stojí fronty chlapů. Tomu se říká umět si poradit a vyhovět tam, kde je třeba. Fandíme a věříme v #dreamspolupraci. OLA KALA VAN přiváží jako svůj „signature“ originální BX placku, což je typický asijský pokrm Bánh Xèo, který se plní různými náplněmi naslano i nasladko. Základem je žlutá asijská omeleta, tzv. syčící placka, která je bezlepková a bezlaktózová. Koncept nabízí v mnoha variantách asi jako první v ČR ve formě street food a na letních akcích posbírali bezvadné ohlasy od foodies. BX je svěží díky asijským bylinkám, moderní a výborně dochucená díky originálním marinádám a omáčkám typickým pro Asii. Mrkněte na ně a zajeďte si na tuhle dobrotu na místo, kde budou se svým truckem syčet.

Další bezlepková místa by se také našla jako třeba Náplavka z Hradce Králové, JIP, dodavatel potravin pro všechny návštěvníky festivalu, Pivovar Clock a jejich bezlepkové pivo, bezlepková pizza a burgery v housce aj. Co je jisté a co jsme prozkoumali? Víme, že i když někdo mluvil o tom, že umí jídlo bez lepku, není tomu tak a není vždy dodržen správný postup, tak aby nedošlo ke kontaminaci. Co z toho vyplývá? Ptejte se a nebojte se. S láskou a úsměvem se to jistě podaří komunikovat tak, aby každý byl spokojen.

 

Závěrem

Naše účast na ROCK FOR PEOPLE byla nesmírně úspěšná. Podařilo se nám šířit důležité informace o celiakii a bezlepkové stravě, pomohli jsme mnoha lidem lépe pochopit tuto problematiku a zajistili jsme, že se celiaci na festivalu mohli bezpečně a chutně najíst. Doufáme, že naše snahy přispějí k dalšímu zvyšování povědomí o celiakii a zlepšení nabídky bezlepkového stravování nejen na festivalech, ale i v běžném životě.

Děkuji celému našemu týmu, který trávil svůj osobní čas na této dlouhé, ale pro nás tak výjimečné akci. Domče, Adélce, Janě, Martině, Petře. Tak zase za rok?

Videa a fotky z ROCK FOR PEOPLE najdete na našem Instagramu a Facebooku.