Bezlepkově na fotbale aneb Slavia a Bez lepku po Česku za hranicemi hřiště

Fotbal a klobása – spojení pro spoustu fotbalových fanoušků neodmyslitelné, pro celiaky ale zapovězené. Tohle je cesta, kterou se snažíme s SK Slavia Praha a Bistro Čejka změnit. Měníme trend v gastro prostředí pro celiaky.

Klobásy na fotbale jsou obvykle připravovány pro celiaky nevhodným způsobem (hrozí například kontaminace z pečiva a dalších společně připravovaných pokrmů) nebo přímo mohou obsahovat lepek. Většina pravidelných návštěvníků fotbalových zápasů v Česku z řad celiaků si tak sledování svého oblíbeného sportu musí užít na lačno nebo hold chodit na zápas vždy s něčím v kapse, batůžku či krabičce. A to jen v případě, že vás organizátor s jídlem pustí za brány vstupu. Na stadionu bývají z bezpečných bezlepkových potravin k dispozici obvykle pouze chipsy či slané oříšky, gumoví medvídci a další drobné pochutiny, které sice potěší, ale nezasytí, a někde se pro celiaka nemusí najít vůbec nic.

A zážitek má být na těchto místech přeci i tak nějak o jídle. Nebo ne?

V návštěvních řádech u spousty stadionů je navíc zákaz donášky vlastního jídla. A tak se často stává, že pokud se celiak nestihne najíst, než ke stadionu dorazí, přichází na fotbal hladový – a stejně tak z něj hladový odchází. Mohl by si člověk říct. Tak s tím dopředu má přeci počítat! Ale…..

Víte, že každý celiak myslí v průměru každých 30 min na jídlo? Přemýšlí o tom, co si kde dá, co si uvaří a jak musí dopředu vše plánovat. Jeho mysl je pořád zahlcena jídlem.

Právě tuto skutečnost se rozhodla změnit SK Slavia Praha. Tradiční český klub sídlící v pražských Vršovicích v rámci své kampaně Za hranice hřiště navázal spolupráci s námi, Bez lepku po Česku a Bistrem Čejka a na poslední dva zápasy právě uplynulé sezóny ve fanzóně před stadionem Eden přichystal překvapení pro všechny bezlepkáře v podobě gluten free friendly stánku. V nabídce byly klobásy s čerstvým pečivem, chleby se škvarkovou pomazánkou, párky, buřty a dokonce i hamburger s trhaným masem, přičemž vše bylo v případě objednání bezlepkové varianty připravováno odděleně od ostatních pokrmů, aby se co nejvíce snížilo riziko kontaminace.

Jak to celé probíhalo? Co bylo a je cílem?

,,Cílem je nabídnout zákazníkům naše dobroty bez ohledu na zdravotní omezení. Chceme být stánkem, který si umí poradit i s variantou bez lepku. Jsou to sice pro nás nové věci, ale rychle se učíme a chceme být i těmto zákazníkům blíže už i vzhledem k tomu, že naše výrobky jsou přirozeně bez lepku. Do klobásy patří prostě maso a nic navíc, to se ví. Dbáme na pravidla, která víme, že jsou pro celiaka zásadní. Zároveň však je nutné říci, že náš stánek je pro všechny nejen pro lidi s bezlepkovou dietou. Pro ostatní máme v nabídce domácí klasiku, po které se bude každý radostí olizovat. Naše heslo je Masivní prožitek a pod to se rozhodně rádi podepíšeme. V první vlně spolupráce nám udělalo největší radost vidět úsměvy a nadšení spokojených (nejen) celiaků. Hodně se u stánku opakovalo. Já mám radost, že si tady můžu konečně dát něco k jídlu s mým kámošem u jednoho stánku. Cože i burger pro mě? A to mluví za vše. Dává nám to smysl, a tak budeme rádi, když k nám dorazíte i v nové sezóně ochutnat kousek té rodinné tradice a kvality.“ Komentuje první setkání s fanoušky usměvavý Lukáš Buresch, kterého můžete na stánku vždy potkat.

A minulý čas vlastně není tak úplně na místě. Pokud jste dosud nestačili Bistro Čejka ve slávistické fanzóně navštívit, nemusíte smutnit! Pokračovat totiž stánek bude i v nové sezóně. Fanzóna se bude i v podzimní části nejvyšší fotbalové soutěže nacházet přímo před stadionem Fortuna Arena (Eden) u vstupu č. 2, a to při každém domácím utkání Slavie, přičemž své brány otevře 3 hodiny před stanoveným výkopem. Na místě není k dispozici pouze dobré jídlo, ale také různé soutěže a aktivity pro malé i velké.

NÁŠ TIP: Pokud fotbalu dvakrát neholdujete, ale přesto byste rádi ochutnali dobroty z Bistra Čejka, máte i tak možnost. Stánek se totiž nachází ve fanzóně před stadionem, kam je před zahájením zápasu vstup zcela volný!

Jako příjemný bonus můžete využít slevy s kódem #bezlepkupocesku. Každý kdo na stánku sdělí toto heslo získává slevu -50,- na labužnické jídlo s masivním prožitkem od Bistro Čejka.

Těšíme se na vás!

Autorky článku: Renata Kašparová a BaKl