První setkání celiaků v Pardubicích

První setkání celiaků v Pardubicích proběhlo nad výtečným bezlepkovým jídlem v místní jídelně POHANKA.

Cílem prvního setkání nad projektem Bez lepku po Česku bylo seznámení se se všemi, kteří mají motivaci, chuť a nadšení hýbnout s tématem CELIAKIE. Sešlo se nás 15 a s nadšením se diskutovalo nad plným stolem bezlepkového jídla. Už hned na první dojem bylo jasné a velmi zřejmé nadšení. Čas, kdy bez omezení člověk může jíst co hrdlo ráčí. To je to, co lidé s celiakií nezažijí běžně. Co je běžné pro nás, to není samozřejmé pro ně. Takže nejdříve foťáky, sdílená gurmánská radost a pak hurá do jídla a debaty.

Témata, která z prvního setkání vyšla na povrch?

  • Osvěta o celiakii různými směry
  • Respekt ve společnosti
  • Pokrok v tématu
  • Změny – jakékoliv
  • Orientace v tématu
  • Pomoc sobě i ostatním

Tato skupina nyní pracuje s námi na tématu celiakie. Pozorujeme, jaké to je, když celiak má možnost setkávat se s ostatními stejně naladěnými lidmi, se stejným příznakem ,,CELIAK,,. Nejen naše pracovní skupina nám ukazuje, jak každý svoji diagnózu bere jinak. Jedni jsou s tím v pohodě a jiní mají mnoho problému spojených s celiakií. O tom se ve společnosti nemluví. A pokud ano, tak velmi málo.

Víte jaká to jsou?

Celiaci, kteří jsou fanoušci projektu, velmi aktivně reagují na instagramový profil a my za to moc děkujeme, protože i díky vašim vhledům můžeme do projektu přinášet cenné informace, s kterými můžeme následně pracovat a sdělovat veřejnosti a také možná mnohem dál. Data pečlivě zpracováváme ve spojení s Pábením (designerské a inovační studio).

Víte, jaké překážky musí takový celiak zdolávat? (jen slabý výčet z velkého seznamu)

  • Musí vždy myslet dopředu a chystat si jídlo kamkoliv mimo domov.
  • Odolávat tlaku společnosti a nečinit problémy. To vede k nahodilému porušování diety.
  • Na společenských akcích čelit nehezkým pohledům a poznámkám. ,,Zase děláš problémy,,
  • Stravování mimo domov není vždycky ráj, tedy skoro vůbec. A tak celiak stále hledá a hledá místa, kde mu někdo rozumí.

TIP k zamyšlení: Co v nás vyvolalo emoce? Na prvním setkání byl vznesen dotaz, zda je možné si odnést domů chleba? S láskou a nadšením nešlo jinak reagovat, než kývnout a žít ten gurmánský zážitek. A teď ruku na srdce, kdo z vás, kdo byl pozván kdykoliv na catering, oslavu, svatbu aj., se zeptal obsluhy na to, zda je možné si vzít domů chleba? Asi nikdo. Znáte ty přeplněné košíčky s houskami a chleby, které na stolech po akcích zůstávají, že? Zkusme se prosím zamyslet nad pocity ,,bezlepkářů,,.