Zase spolu. Druhé setkání celiaků.

Nad jídlem se vždycky božsky diskutuje. Naše skupina o tom ví své. Sociální inovace #bezlepku v Pardubickém kraji nabírá obrátky.

Být součástí projektu Bez lepku po Česku je pro nás všechny velká zodpovědnost. Moc si přejeme s vámi sdílet, co se u nás v zákulisí děje, ale je toho tolik, že by to už nyní na knihu vydalo. A tak vám sdílíme, alespoň střípky, které se jistě na konci projektu v krásnou mozaiku vybarví. Cíl je pořád stejný. Vyvinout službu, která bude pro celiaky prospěšná. Avšak i na té cestě můžeme zjistit, že to není ono. Nebo zjistíme jiné cesty. Od toho máme ty správné designéry, kteří naše kroky drží. Naštěstí ani u nás není šlápnutí vedle trestné, a tak si to užíváme a hodně to žijeme.

Co přineslo druhé setkání?

Nově mezi nás přišly dvě mladé slečny s prosbou potkávat se a být součástí. Pro nás všechny to je neskutečná radost a nadšení z toho, že tak mladé dámy mají chuť sedět s dospělými a bavit se s námi k společnému tématu. Co z toho plyne? Chceme spolupracovat s mladými celiaky a sdílet s nimi jejich potřeby a touhy, co by mělo, mohlo být jinak, a to nejen ve společnosti. Máte takového celiaka kolem sebe? Řekněte mu o nás, možná má chuť přidat se a ani o tom nevíte. Jediná podmínka je věk, a to 13 až 18let.

Navštívil nás také náš projektový manažer z MPSV, oddělení projektů sociálních inovací (833), odbor realizace programů fondů EU – sociální inovace a rovné příležitosti (83), pan Mgr. Václav Lintymer. Díky tomu, že náš tým celiaků připravil skvělý bezlepkový catering, měl možnost ochutnat jako ,,neceliak,, naše chutě a vůně. Jak to dopadlo? Jistě, že chutnalo. Máme totiž ve skupině samé skvělé kuchařky. Takže všichni domů odjížděli spokojeni a s gurmánským zážitkem. Pokud se zajímáte nejen o jídlo, ale i o inovace doporučujeme poslechnout si Ministerský jednorožec na Spotify.

Nad jídlem se vždycky nejlépe mluví o jídle. Strava je pro celiaka velký okamžik,

milník a důležitost v životě.

Ptáte se proč? Každý celiak….

  • musí více věnovat svůj čas jídlu, vymyslet, připravit, hledat inspiraci, číst složení
  • kamkoliv jde, musí to dopředu vědět, plánovat, ptát se a být připraven vždy s něčím v krabičce
  • má častější touhu ochutnávat nové věci a více žít gurmánsky, nemá tolik příležitostí
  • ví, že je ve společnosti omezen, někdy více, jindy méně, kvůli jídlu.

K potravinám patří také edukace, jak správně číst složení, jak se v tom vyznat, kde potraviny nakupovat. I toto jsou témata našich setkání. Ale protože jde o projekt se zaměřením na #socialniinovace, ptáme se třeba také na otázky. Jak vypadal váš život před diagnózou? Jak to máte vy? Máte chuť s námi sdílet vaší odpověď, napište nám. #BezLepkuPoCesku

Z pod pokličky od nás k vám. Jedna z mnoha zkušeností.


,,Dřív jsem byla spokojená sama se sebou, vyrovnaná. Někdy mě trápí, když vidím ostatní, jak jí něco, co já nemohu. Jsem unavená, potřebuji někoho, kdo by pochopil, jak se cítím. Po stanovené diagnóze jsem si říkala, proč zrovna já. Tato skupina mi pomáhá, cítím oporu v lidech, kteří to mají stejně. Někdy je těžké přijmout, že jsem nemocná.“

Naše pravidelná setkání v Pardubicích. Na fotce zachycen jen střípek z naší bezlepkové party. Pro samé povídání mezi sebou, nám někdy i to focení uteče mezi prsty.