To, co ze sebe dáme, se nám nějak vrátí. 

Rozhovor s Dominikou, která je součástí projektu Bez lepku po Česku. „Dává mi to strašně moc.” 

Pardubická jídelna Pohanka se již tradičně stala místem setkání v rámci pilotního sociálně inovačního projektu Bez lepku po Česku. Tato skupina se zde setkala 23. listopadu 2023 již potřetí. Během tříhodinového setkání se diskutovalo na téma život před celiakií a diagnóza jako taková. Zúčastnění měli volný prostor připravit nějaké bezlepkové občerstvení, které poté všichni ochutnali. Mezi nejoblíbenější patřily výborné domácí a samozřejmě bezlepkové donuty.

Ke třetímu setkání přidala pár slov i Domča, která se ke skupině připojila v září 2023, a tak se účastnila i historicky prvního setkání. Celiakie jí byla diagnostikována v šestnácti letech a sama přiznává, že pro ni první dva roky byly opravdu těžké. „U té celiakie jsem měla pocit, že kdyby ten systém byl nastavený jinak, tak jsem to mohla mít vyřešené daleko dřív,” posteskla si.

O projektu se dozvěděla na Instagramu, platformě, kde většina mladých v dnešní době získává informace. Projekt jí byl blízký a nadchlo ji, že se nezaměřuje pouze na jednu věc, ale snaží se řešit všechny nástrahy spojené s celiakií, proto se zapojila. Sama sice z Pardubického kraje nepochází, ale díky studiu vysoké školy se přesunula do nedalekého Hradce Králové. Školy má sice hodně, ale nad časovou náročností ani nepřemýšlela.

„To, co ze sebe dáme, se nám nějak vrátí. Byla bych hrozně ráda, kdyby ti, kteří jsou čerstvě diagnostikovaní s celiakií, si nemuseli projít tím, čím jsem si prošla já,” objasňuje svoji motivaci zapojení a chození do projektu. Předtím se už do několika dobrovolnických akcí a projektů zapojila. Jak sama řekla, práce s lidmi jí dělá radost a pocit, že se svět šoupe správným směrem je k nezaplacení. 

Jedním z těch neprobíranějších témat je samozřejmě jídlo. Naráží se na problémy v gastronomickém odvětví , např. že obsluha používá stejné náčiní na bezlepkové i na jídlo obsahující lepek nebo dokonce že obsluha ani neví, co to bezlepková dieta je. A často se ve skupině jednoduše sdílí tipy, kde nakupovat, kam vyrazit na dobré zákusky a vlastní recepty. Skupina plná namotivovaných lidí, kteří chtějí něco změnit, tvoří příjemné a milé prostředí, kde si všichni navzájem pomáhají, podporují se a nikdo se nebojí sdílet svůj příběh. „Občas se s tím peru, občas k tomu mám krásný vztah. Občas je to překážka, ale beru to jako takovou svoji výzvu, kterou jsem připravená zvládnout!” uzavřela Domča své okénko slovy, že je připravená se s tím popasovat a třeba i pomoci ostatním. 

Autorky článku: Markéta Šorfová, Dominika Nováčková