Čtvrté sváteční setkání a plánování nového roku: „Co nás bude čekat zatím netuším, ale i tak se už teď moc těším!”

Rok 2024 je podle čínského horoskopu rokem draka. Ten odjakživa symbolizuje sílu, odvahu, vytrvalost, a dokonce i úspěch. Proto věřím, že se všechny plány vyplní a projekt dál poroste.

Prosinec. Po roce Vánoce přicházejí a po měsíci také naše další setkání. 7. prosince 2023 jsme se již tradičně viděly a zasmály v pardubické jídelně Pohanka. Čtvrté setkání v rámci projektu Bez lepku po Česku se neslo v duchu plánování a příprav do roku 2024. A tentokrát nám dění společného odpoledne přiblížila Martina, která je součástí skupiny už od samého začátku.

Čtvrté setkání se neslo ve sváteční náladě. Podávaly se bezlepkové dobroty, které jednotlivé účastnice skupiny připravily, protože dobré jídlo rovná se dobrá nálada. Dále se losovaly mikulášské balíčky, které si všechny pro sebe navzájem přinesly. „Myslím, že jsme všechny byly potěšeny a že nám dárek od druhé udělal radost,” ocenila Martina sváteční aktivitu.

Skoro každý si dává předsevzetí do nového roku a nijak tomu není ani u této skupinky. Hlavní částí prosincového setkání bylo stanovení cílů a rozhodnutí, jež budou mít výrazný vliv na to, jakým směrem se celý bezlepkový projekt ponese a čemu bude věnována pozornost a energie v následujících měsících. Ke skupině se také pomocí online hovoru připojila jedna z organizátorek festivalu ROCK FOR PEOPLE, se kterou byla vedena diskuze ohledně bezlepkového stravování na festivalech.

Na programu bylo také plánování společného únorového dne (celodenní setkání celiaků 10. 2. 2024). Skupina byla rozděleny do dvou menších skupinek, kde řešily a navrhovaly, na co by se v daný den mohly zaměřit. Nápadů bylo spoustu, ale nejčastěji zmiňovaným bylo téma péče o sebe. „Co nás bude čekat zatím netuším, možná nějaká přednáška na téma, jak pečovat o své zdraví – duševní i fyzické, ale přesto se už teď těším,” dodala Martina a potvrdila, že ze sepsaných návrhů má dobrý pocit.

Martina se o projektu dozvěděla od kamarádky Ivet (Iveta Ratislavová), se kterou se poznala už dříve díky sociálním sítím. „Většinou se říká, že sociální sítě lidi rozdělují, ale tady to bylo naopak. Mám pocit, že kdyby nebylo sociálních sítí, tak ani žádného celiaka neznám,” prolomila Martina jeden z novodobých mýtů. Na Instagramu mají obě svůj vlastní profil, Martina @mlsambezlepku a Iveta @ivetratbezlepku sloužící jako takový deník, kde sdílejí fotky a příběhy s bezlepkovou tématikou nebo např. bezlepkové recepty.

Přiznala, že se díky skupině neustále něco učí, jak od ostatních, tak i sama o sobě. Zároveň také brát a respektovat názory a pohledy druhých. A co jí projekt dává? „Skupina v rámci bezlepkového projektu mi otevřela oči a nabídla mi úplně jiné pohledy na to, jak se může bezlepkový člověk cítit a jak může bezlepkovou dietu prožívat. To, co je pro mě samozřejmost, může být pro druhého bolestivé a náročné, a naopak. I když jsem sama celiak, spousta věcí mě nenapadla a byla pro mě nová,” shrnula Martina. Sdílení společných starostí, ale i radostí, navozuje prostředí plné pochopení a důvěry, kde si všechny účastnice skupiny mohou popovídat s někým, kdo jim rozumí. To potvrzují i Martinina slova: „Každé setkání je plné emocí a vždycky narazíme na nějaké téma, které otevře citlivé příběhy v nás, o kterých bychom třeba ani s nikým jiným nemluvili.”

Rok 2024 je podle čínského horoskopu rokem draka. Ten odjakživa symbolizuje sílu, odvahu, vytrvalost, a dokonce i úspěch. Proto věřím, že se všechny plány vyplní a projekt dál poroste.

Přeji všem hodně štěstí a zdraví do nového roku!

Autorky článku: Martina Rýznarová, Markéta Šorfová