Setkání na celý den, #GLUTENFREEDAY

„Ráda bych se dalšího takového dne účastnila a potkala se s novými lidmi, kteří by nám mohli pomoci posunout projekt Bez lepku po Česku zase o kousek dál”, své nadšení sdílela Katka.

Výjimečný a vzácný den. A právě tím dnem byla sobota 10. února 2024. Společně strávený den plný vzdělávání, sdílení a dobrot. Pestrým programem nás tentokrát provedla Káťa. Jaká aktivita ji nejvíce bavila a kde vidí budoucnost projektu? To a mnohem více se dočtete v následujících řádcích.

Aby se všechno stihlo, začalo se už v ranních hodinách. Hodiny ukazovaly 9.00 hodin a všichni již byli připraveni v pardubickém komunitním centru Kalyna na začátek mini konference. O akční interaktivní vstup do celého dne se postarala Ivana Bezstarosti, ředitelka EDDA z. ú. (realizátoři projektu Bez lepku po Česku). Pro skupinu připravila hru, jejímž tématem bylo “aktéři v bezlepkovém světě”. „Myslím si, že nejpřínosnější pro mě byla první aktivita: hra, kde jsme si stanovili nové cíle a vize, bylo by moc hezké vidět projekt pomáhat lidem a ulehčovat jim život,” pochválila Káťa první aktivitu, ale jak sama popisuje, moc si užila i aktivity další. Dále nás čekalo povídání o bylinkách pod taktovkou Hanky Binkové, která také zmínila čaje vhodné pro celiaky a relax. Čas plynul jako voda, odbilo poledne a nás čekal oběd. O ten, stejně jako o celý dopolední catering, se postarala jídelna Pohanka.

Po obědě a krátké pauze nás čekalo setkání s Natálií Staroveskou z týmu nutričních terapeutek z Ne hladu. Vizí tohoto týmu je předávat zdravý přístup k jídlu a vést veřejnost a jednotlivé klienty k úpravě životního stylu. Po hodinovém povídání s Natálií zaměřeném hlavně na celiakii a jiné potravinové alergie se skupiny ujala psychoterapeutka Tereza Komárková, která je součástí naší služby Tandem 3. Hlavním tématem tohoto bloku byla sebeláska i ve spojení s celiakií. Jak o sebe pečovat, mít se ráda a dbát na své potřeby. Jako poslední nás navštívila Petra Suchá, terapeutka pracující s Bachovými květovými esencemi. Představila nám svá esenciální kouzla, vysvětlila, jak s Bachovými esencemi můžeme pracovat a proč. Jak by nám mohly v určitých momentech života pomoci. Těmito ladnými květinovými esencemi byla hlavní společná část ukončena. Souběžně s odpoledním programem byla po celou dobu k dispozici Táňa s přírodní kosmetikou, se kterou účastnice mohly probrat svoji pleť, vhodné produkty i líčení. Víte, že i v kosmetice může být lepek? Odpolední svačinku naopak připravila hradecká Bazalka, která skupině věnovala i menší balíček radosti.

Jaký byl cíl akce?

Cílem bylo o něco lépe se poznat, sdílet zase trošku jinak a v jiné atmosféře, získat nové informace, vzdělání a dopřát celiakům zájem a péči. Další akce může být i pro Vás, a tak máte-li chuť přidejte se k nám. Napište na bezlepkucr@gmail.com.

Ohlasy na konferenci od účastnic byly pozitivní, sama Káťa vyjádřila zájem o další takový společně strávený den: „Ráda bych se dalšího takového dne účastnila a potkala se s novými lidmi, kteří by nám mohli pomoci posunout projekt Bez lepku po Česku zase o kousek dál.”

Káťa se o projektu dozvěděla úplně náhodou z Instagramu. „Poté, co mi diagnostikovali celiakii a byla jsem tzv. vhozena do vody, jsem hodně informací hledala na internetu”, narazila Káťa na nízkou přehlednost systému a nízkou míru informovanosti. Na sociálních sítích začala sledovat profily, které se tématu celiakie věnovaly. Narazila na příspěvek o projektu a usoudila, že odepsáním na něj nemá vlastně co ztratit, ale jen získat.

A získala! Nyní jí projekt dává naději, že by se díky lidem, kteří stojí za tímto projektem, mohlo něco změnit. Ulehčit projekt nejenom celiakům, ale také celému jejich okolí, případně také dalším lidem, kteří mají diagnostikované onemocnění spojené s celoživotní dietou. „Jsou to témata, o kterých by se mělo stále mluvit, připomínat je a tento projekt je jeden ze způsobů, jak se toho můžu účastnit i já,” zdůrazňuje, jak moc je důležité o těchto tématech mluvit a šířit osvětu.

A kde vidí budoucnost projektu? „Jak už jsem výše zmiňovala, budoucnost projektu vidím hlavně v pomoci lidem, kteří mají podobné osudy jako my a musí se s tím umět poprat. Je to téma, které se musí neustále připomínat, protože jedině tak mohou nastat určité změny.”

Autorky článku: Kateřina Málková, Markéta Šorfová.